De alsmaar groeiende vraag naar transport

De logistiek is de afgelopen jaren alsmaar toegenomen. Zeker sinds het begin van de coronacrisis is het aantal logistiek- en transportbedrijven explosief toegenomen. Doordat iedereen thuis zit, is de vraag naar pakketjes, bezorgingen en diensten aan huis sterk toegenomen. Vele ondernemers zagen hierin hun kans en hebben een logistiek/transportbedrijf opgezet, of hun huidige bedrijf verder uitgebreid. De reeds bestaande bedrijven hebben het razend druk gekregen en draaien soms zelfs overuren. Spoedtransporten zijn erg populair en ook hier zijn vele goede leveranciers voor. Zo ook dit transportbedrijf Breda.

Soorten transport

Er zijn verschillende soorten transport. Zo kun je denken aan spoedtransporten, internationale transporten, postritten en verspreidingsdiensten. De postritten zijn de bekende busjes die bij brievenbussen de zakken met post komen legen. Die zorgen ervoor dat alle post die vandaag voor 5 uur wordt verstuurd, morgen wordt bezorgd bij de ontvangers. In de kern is dit dus eigenlijk de hele basis van het postsysteem in Nederland. Daarnaast zijn er ook talloze grote en kleine bedrijven die pakketpost doen. Dit zijn bedrijven die pakketen voor verschillende bedrijven, winkels en warenhuizen vervoeren. Hierbij wordt gebruik gemaakt van zowel kleinere busjes als soms hele vrachtwagens om alles te kunnen vervoeren.

Hoe werkt het?

Transport draait voor een groot deel op zelfstandige ondernemers. Om specifieker te zijn: zelfstandigen zonder personeel. Beter bekend als ZZP'ers. Dit zijn in de regel de zelfstandige ondernemers die een bezorgbus bezitten en in opdracht van de logistiekbedrijven de verschillende soorten post en brieven bezorgen. Door de flexibiliteit van deze keten kunnen postbedrijven heel snel op- en afschakelen, afhankelijk van de vraag. De keten begint bij het bedrijf waar jij een bestelling plaatst. Deze heeft dan weer samenwerkingscontracten met logistiekbedrijven, individuele transporteurs of heeft de bezorgservice in eigen hand. De pakketjes worden dan verzameld en op centrale depots bijeen gebracht. Hier wordt dan vervolgens alles gesorteerd op woonplaats en postcode. Dit wordt dan opgehaald door de bezorgers en vervolgens bij jou bezorgd.